Reesusapinoilla tehty tutkimus on osoittanut, että koronavirus voi tarttua penikseen ja kiveksiin, tutkijat olettavat, että ihmisillä sama tapahtuu. New York Timesin mukaan tämä tutkimus valottaa seksuaalista toimintahäiriötä, jota jotkut miehet tuntevat Covid-19: n jälkeen.

Arviolta 10-20 prosentilla Covid-19-tautiin sairastuneista miehistä on sukupuolielinten toimintahäiriö.

Apinoille tehtiin spesifistä positroniemissiotomografiaa infektiopesäkkeiden kuvaamiseksi. Tämän infektion koko miehen genitaalialueella yllätti tutkijat.

”Olemme nähneet täydellisen leviämisen miehen sukupuolielinten kautta. Olimme yllättyneitä tästä tuloksesta”, sanoi tutkimusta johtanut Thomas Hope.

Vaikka tutkimus on alustava, havaintoa pidettiin johdonmukaisena. Vertaisarviointia ei ole vielä julkaistu tieteellisessä lehdessä, ja se on bioRxiv-arkistossa.

Potilaat ovat ilmoittaneet ongelmista, kuten kiveskivuista, siittiöiden määrän ja laadun heikkenemisestä sekä hedelmällisyyden heikkenemisestä. Lisäksi on tapauksia hypogonadismista, jossa kivekset eivät tuota riittävää määrää testosteronia, mikä aiheuttaa seksuaalisen halun, hedelmällisyyden ja impotenssin vähenemistä.

Thomas Hope varoitti miehiä, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotetta, ottamaan sen mahdollisimman pian sen lisäksi, että he hakeutuvat lääkäriin, jos he huomaavat seksuaali-tai lisääntymisongelmia.

Vastaa