Covid-19-rokotekattavuuden laajentamisen myötä hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina da USP (FMUSP) – sairaalan lasten ja nuorten instituutti varoittaa riittävän ravinnon saannin tärkeydestä, jotta immuunivaste tehostuu. Brasilian väestön viime vuosina kokema ravitsemushäiriö estää elimistön vasta-ainetuotantoa, selittää professori Magda Carneiro-Sampaio, joka on fmusp: n lastentautien ylilääkäri ja immunologi.

Opettaja sanoo, että vaikka rokote stimuloi immuunijärjestelmän toimintaa, riittävän suojan varmistaminen taudinaiheuttajia vastaan riippuu muista tekijöistä. ”Aluksi elimistössä tapahtuu niin sanottujen t-tai B-lymfosyyttikloonien lisääntymistä. Juuri ne erilaistuneimmassa vaiheessaan tuottavat vasta-aineita, joita proteiinit muodostavat.”Niinpä aminohappojen saanti, proteiinirakenteiden perusyksikkö, on välttämätöntä lymfosyyttien tuottamiseksi ja vapauttamiseksi verenkiertoon, jossa ne voivat havaita vieraita aineita ja helpottaa niiden tuhoutumista.
”Huolena on, että väestö elää suurta hädän hetkeä. Ruokariskissä olevien perheiden määrä kasvaa, niillä on nälkä tai ravintoarvoltaan hyvin arvokkaita ruokia rajoitetaan erittäin vakavasti”, Magda sanoo. Huhtikuussa 2021 julkaistun Brasilian kansallisen Covid-19-pandemian yhteydessä tehdyn ruokaturvaa koskevan tutkimuksen mukaan tutkimuksen kuulemista yli 116 miljoonasta brasilialaisesta 43 miljoonalla ei ollut riittävästi ruokaa ja 19 miljoonalla oli nälkä. Lisäksi 16,2 prosentissa asunnoista oli 5-17-vuotiaita asukkaita. ”Jotta lapsi saisi hyvän rokotevasteen, hänellä täytyy olla käytettävissään proteiineja, vitamiineja ja mineraalisuoloja. Nämä ravintoaineet tulevat kalliista elintarvikkeista, kuten maidosta, lihasta ja hedelmistä.”
Lastenlääkärille paluu kouluun on mahdollisuus parantaa tai vahvistaa lapsen ruokintaa. ”Olisi erittäin mielenkiintoista, jos koulu tarjoaisi kaksi hyvää ateriaa eikä vain välipalaa. Tämä auttaa perhettä saamaan hieman enemmän edellytyksiä ostaa hyvää ruokaa talon muille lapsille”, sanoo Magda, joka jatkaa: ”voisi olla jopa jonkinlaista ohjelmaa, jotta koulussa olevat lapset, jos heillä on veljiä, voisivat viedä ruokaa kotiin, koko perheelleen.”
Lisäksi riittämätön ravitsemus altistaa nuoria infektioille ja sairauksille. ”Ravintoaineiden puute ei ainoastaan estä lasta saamasta riittävää reaktiota rokotteisiin, vaan myös indusoi organismin alhaisemman vasteen tunkeutujalle suoraan.”Magda toteaa lopuksi, että vaikka lyhyen aikavälin näkymät ongelman ratkaisemiseksi eivät ole rohkaisevia, on välttämätöntä kohdata se kiireesti. Aliravitsemus voi aiheuttaa merkittäviä puutteita elimistössä aikuisiällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.